Metabolizma Hızı Nasıl Artar?

Yaş, cinsiyet, gebelik durumu, endokrin hormonlar, hastalık, metabolik stres ve  fiziksel aktivite gibi durumlar metabolizma hızını etkileyen faktörlerdir. Kadınların bazal metabolizma hızı erkeklerden daha düşüktür. Gebelik durumunda, hipertroidizm durumunda bazal metabolizma hızı artarken, hipotroidizmgibi durumlarda ise metabolizma hızı azalır. Bu nedenle kilo alımında artış gözlenebilmektedir.
 
İdeal ağırlığınıza göre hedefinizi belirleyin.
İdeal ağırlığınıza göre, gerçekçi ve uygulanabilir hedefler belirleyin. Elinize kağıt - kalem alın ve yazmaya başlayın: Gün içinde neler tüketiyorsunuz? Öğün atlıyor musunuz? Besinleri tüketim miktarınız doğru mu? Tükettiğiniz besinler sağlıklı mı? Günlük ne kadar sıvı tüketiyorsunuz? Egzersiz yapıyor musunuz? Neleri değiştirmek isteğinizi belirleyin. Olumlu tutumlar sergileyerek motivasyonunuzu arttırın ve harekete geçin.
 
-Gün içinde neler tüketiyorsunuz?
Tükettiğiniz her besini, miktarlarıyla birlikte yazın. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planında günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve, 2-3 porsiyon süt, yoğurt, 2-3 porsiyon et, kuru baklagil, yumurta, 6-10 porsiyon ekmek, tahıl grubu besinler yer almalıdır.
 
- Öğün atlıyor musunuz?
Günlük besin tüketiminizi 3 ana ve 3 ara öğüne dağıtmak, metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağlar. Böylelikle tek öğünde aşırı besin tüketiminin önüne geçebilir ve uzun süre aç kalmaktan kurtulabilirsiniz. Uzun süre aç kalmak, bazal metabolizma hızını düşürmenin yanında, hipoglisemi gibi durumlara da neden olabilmektedir.
 
- Besinleri tüketim miktarınız doğru mu?
Özellikle ana öğünlerde yemekleri tabağınıza alırken, büyük kaşıklar yerine yemek kaşığı kullanın. Büyük tabaklar yerine, küçük boy tabaklarda yemek yiyin.
Metabolizmanızı canlı tutabilmek için;
Egzersiz Yapın
Su İçin
Kahvaltı Öğününü Atlamayın
Ara Öğünlerinizi Atlamayın                                                             
Düşük Kalorili Diyetlerden Uzak Durun
 
ÖZEL KORU HASTANESİ
DYT. NAZLI KOŞAR